توصیههای قرآن درباره روش تربیت فرزند
بنام خدا
یا بُنَیَّ أَقِمِ الصَّلاةَ وَ أْمُرْ بِالْمَعْرُوفِ وَ انْهَ عَنِ الْمُنْکَرِ وَ اصْبِرْ عَلى ما أَصابَکَ إِنَّ ذلِکَ مِنْ عَزْمِ الْأُمُورِ (۱) یعنی: پسرکم! نماز را برپا دار، و امر به معروف و نهى از منکر کن، و در برابر مصایبى که به تو مىرسد شکیبا باش که این از کارهاى مهمّ است!
دوستان عزیز تربیت نیازمند روشها و شیوههایی است که بتوان به وسیله آن روشها، اصول تربیت را جامعه عمل پوشاند و راه سیر به سوی تربیت را هموار نمود. چنانکه برای هر کاری راهی مناسب آن و برای هر امر شیوهای در خور آن باید جست. و بیگمان برای رفتن به سوی مقاصد تربیت، لازم است راه به درستی انتخاب شود و از روشهای مناسب بهره گرفته شود و در غیر این صورت تلاشها و زحمات به بار نخواهد نشست. یکی از بهترین اصلیترین و کامل ترین مسائل تربیتی در سوره مبارکه لقمان قراردارد. و یکی از مربیان نمونه حضرت لقمان است، که نامش در قرآن دو بار با عظمت یاد شده و یک سوره قرآن (سی و یکمین سوره) به نام او است.
لقمان به مساله تعلیم و تربیت که هدف انبیاء است بسیار اهمیت میداد او یکی از حقوق بزرگ فرزند بر پدر را که حق تربیت است، رعایت میکرد، و خود را در این رابطه مسؤول جدی میدانست، و به این نکته توجه داشت که در قیامت عذاب کسی که نسبت به تربیت افراد خانواده خود بیتفاوت باشد، از همه بیشتر است. بنابراین برای تربیت صحیح فرزند توصیه میشود حتما سوره لقمان همراه با ترجمه و تفسیر مورد مطالعه قرار گیرد.
امروز یکی از نکات مهم تربیتی را خدمت شما خوبان تقدیم میکنم. لقمان هنگام موعظه، سه بار از فرزندش با جمله «یا بنی» تعبیر میکند، این تعبیر در فارسی معادل با جملاتی مانند:ای پسرکم،ای پسرجانم،ای فرزند دلبندم،ای عزیزم میباشد، و با این تعبیر محبت آمیز، عواطف او را جذب میکند. بنابراین یکی از عوامل مهم که نقش سرنوشت ساز در استوار نمودن ساختار معنوی و تربیتی کودک دارد، محبت و، و پرهیز از خشونتهای ناروا نسبت به فرزندان است.
منابع:
۱-سوره لقمان، آیه ۱۷